Piškotki

Naše spletno mesto uporablja piškotke. To so majhne podatkovne datoteke, ki jih spletni strežnik ob obisku ponudi vašemu brskalniku. Ta jih običajno shrani na vaš računalnik oziroma na drugo elektronsko napravo (mobilnik, tablico,…) z namenom zagotoviti učinkovito brskanje po spletni strani, izvajanje določenih funkcij in omogočiti spletni strani, da si zapomni določene uporabniške nastavitve. Piškotki se uporabljajo za shranjevanje nastavitev, vodenje seje posameznega uporabnika, razlikovanje med uporabniki in za njihovo sledenje na spletišču (lahko tudi med več spletišči).

 

Piškotki so razdeljeni glede na funkcije na nujne, funkcionalne, analitične ter piškotke za oglaševanje in profiliranje.

 

 

Nujni piškotki so tisti, ki omogočajo delovanje osnovnih funkcionalnosti spletne strani. Brez teh piškotov določene storitve, ki jih želite uporabljati na tej spletni strani, ne bi delovale pravilno.

 

 

Nujni piškotki so vedno nameščeni na spletni strani.

 

 

Funkcionalni piškotki so tisti, s pomočjo katerih si spletna stran zapomni vaše izbrane nastavitve (na primer nastavitve jezika, izgleda spletne strani, barvnih palet in podobno).

 

 

Analitični piškotki so tisti, ki beležijo aktivnosti obiskovalcev na naši spletni strani. Storitev uporabljamo za namen analiziranja prometa (štetje obiskovalcev, identifikacija brskalnikov in preživet čas uporabnika na strani, težave pri navigaciji itd.). Omogočajo nam, da ocenjujemo doseg in zanimivost naših prispevkov. Vse podatke uporabljamo interno in zgolj v namen izboljševanja našega spletnega mesta tako, da lahko uporabnikom ponudimo čim boljšo uporabniško izkušnjo. Vsi podatki, vezani za vaš obisk našega spletnega mesta, so v anonimizirani obliki shranjeni na strežnikih Siel d.o.o.

 

 

Piškotki za oglaševanje in profiliranje so piškotki tretjih oseb (npr. Facebooka, Youtuba, Googla,…) ki anonimno zbirajo podatke o obiskih spletne strani. Uporabljajo jih oglaševalci, da prikazujejo oglase, za katere menijo, da so relevantni za obiskovalca.

 

 

Piškotke razlikujemo glede na naslednje značilnosti:

 

  1. začasni (in sejni) ali trajni piškotki,

  2. lastni piškotki ali piškotki tretjih oseb.

Sejni piškotek je piškotek, ki se samodejno izbriše, ko brskalnik zaprete, medtem ko trajni piškotek ostane shranjen v brskalniku, dokler ne mine določeno časovno obdobje (kar je lahko nekaj minut, dni ali več let).

 

Lastne piškotke postavi spletno mesto, ki ste ga obiskali, piškotke tretjih oseb pa postavi zunanja partnerska spletna storitev, ki je v spletno mesto vključena zaradi želene funkcionalnosti.

 

Katere piškotke uporabljamo na spletnem mestu imej.si?

Na spletnem mestu uporabljamo le nujne piškotke, ki so nastavljeni avtomatsko. Poleg tega uporabljamo še funkcionalne in analitične piškotke, katerih nastavitve urejate poljubno (jih omogočite ali pa onemogočite).

 

Nadzor nad nalaganjem piškotkov, pregled njihovih lastnosti in njihovo brisanje so možni tudi v nastavitvah vašega spletnega brskalnika ali z uporabo dodatnih vtičnikov v njem.

 

Seznam piškotkov na spletnem mestu imej.si:

Ime piškotka

Upravljalec

Trajanje

Funkcija

NUJNI PIŠKOTKI

has_js

 

Drupal

seja

 

Ti piškotki so pomembni za delovanje spletne strani in bodo vedno prisotni.

simple_cookie_control

Drupal

12 mesecev

Ti piškotki so uporabljeni za hranjenje informacij o nastavitvah, vezanih na uporabo piškotkov na strani.

FUNKCIONALNI PIŠKOTKI

VISITOR_INFO1_LIVE

Youtube

8 mesecev

Piškotek, ki ga nastavi Youtube zato, da ugotovi vašo pasovno širino in vam ponudi novejšo ali strejšo različico predvajalnika.

C_user

Facebook

3 mesece

Zagotavlja stalen vpis uporabniškega imena in gesla posameznika uporabnika v FB račun (login).

ANALITIČNI PIŠKOTKI

_ga

Google

2 leti

Piškotek nam omogoča boljše razumevanje navad obiskovalcev z uporabo spletne analitike.

_gat

Google

seja

Piškotek nam omogoča boljše razumevanje navad obiskovalcev z uporabo spletne analitike.

_gid

Google

seja

Piškotek servisa Google Analytics, ki je namenjen omejitvi zbiranja podatkov na zelo obiskanih straneh.

 

gcl_aw

 

Youtube

3 mesece

YouTube zbira uporabniške podatke prek videoposnetkov, vgrajenih na spletna mesta, ki so združeni s podatki o profilih iz drugih Googlovih storitev zato, da se prikaže ciljno oglaševanje. Ta piškotek se uporablja kot edinstven identifikator za sledenje ogledov videoposnetkov.

hjid

HotJar

1 leto

Piškotki HotJar se uporabljajo za pridobivanje statističnih podatkov o tem, kako uporabnik uporablja spletno stran. Podatki se analizirajo v HotJaru.

datr

Facebook

2 leti

Piškotek uporablja Facebook za zbiranje statističnih podatkov uporabnikov in njihovih aktivnosti na spletni strani.

PIŠKOTKI ZA OGLAŠEVANJE IN PROFILIRANJE

IDE

 

Google

1 leto

Google DoubleClick uporablja za registracijo in poročanje o dejanjih uporabnika spletnega mesta po ogledu ali kliku enega od oglaševalskih oglasov z namenom merjenja učinkovitosti oglasa in predstavitvi ciljanih oglasov uporabniku.

DV

Google

seja

Ti piškotki se uporabljajo za ciljno oglaševanje.

1P_JAR

Google

1 teden

Googlov oglaševalski piškotek, ki se uporablja za sledenje uporabnikov in ciljanje oglasov.

ANID, NID

Google

3 mesece

Piškotki za oglaševanje, ki se prikazujejo po spletu in so shranjeni na google.com

APISID, HSID, SAPISID, SID, SSID

Google

2 leti

Omogoča Googlu zbiranje anonimiziranih podatkov o gledalcih Youtube videov.

SIDCC

Google

1 leto

Omogoča Googlu zbiranje anonimiziranih podatkov o gledalcih Youtube videov.

CONSENT

 

Google

20 let

 

Vodič za piškotke. Brezplačni vtičnik JavaScript, ki uporabnike opozori na uporabo piškotkov na spletni strani.

ajs_group_id

Google

1 leto

Ta piškotek spremlja uporabo obiskovalcev in dogodke, ki jih izvede na spletnem mestu.

ajs_user_id

Google

1 leto

 

Ta piškotek pomaga spremljati dejanja obiskovalcev na spletni strani, njihove dogodke, ciljno trženje, prav tako pa lahko meri uspešnost in stabilnost aplikacij.

ajs_anonymous_id

Google

1 leto

Ta piškotek se uporablja za Google Analytics in pomaga prešteti, koliko ljudi obišče določeno spletno mesto. Uporablja se sledenje, v primeru, da ste jih že obiskali.

YSC

Youtube

seja

Piškotek, ki ga nastavi Youtube zato, da ugotovi unikatno ID številko naprave in beleži katere videe si je posamezni uporabnik ogledal.

_fbp, fr, xs

Facebook

3 mesece

Piškotek uporablja Facebook in sicer za oglaševanje, saj preko tretjih oseb pripravlja ponudbe v realnem času.

Dpr, js_ver, sb, wd

Facebook

1 teden

Te piškotke uporablja Facebook za integracijo svojih storitev. S podatki omogoča merjenje, ustvarjanje in optimizacijo kampanj.

Sb. spin

Facebook

1 dan

Te piškotke uporablja Facebook za integracijo svojih storitev. S podatki omogoča merjenje, ustvarjanje in optimizacijo kampanj.

presence

Facebook

seja

Te piškotke uporablja Facebook za integracijo svojih storitev. S podatki omogoča merjenje, ustvarjanje in optimizacijo kampanj.

_hjIncludedInSample

HotJar

seja

Ta piškotek je nastavljen tako, da Hotjar ve, ali je določen obiskovalec vključen v analitični vzorec, ki se uporablja za ciljni marketing.

Druge povezave

Na spletnem mestu lahko najdete povezave do drugih spletišč, ki niso pod našim upravljanjem. Za spoštovanje zasebnosti oziroma za vsebino teh spletišč ne odgovarjamo, obiskovalcem preprosto le nudimo povezave, prek katerih lahko pridejo do uporabnih informacij.

 

Zadnja posodobitev dokumenta: 11. 11. 2019

Zapri
Sisijski jezik (sisijščina)

Sisijščina –e ž ali sisijski jezik je zlogovna uganka, ki posnema izmišljeni papajski jezik (papajščino). Sisijščina temelji na slovenskem jeziku, a jo bolje razumejo in tvorijo tisti naravni govorci, ki se izučijo v tej govorni igri. V sisijščino prevajamo tako, da dodamo zlog -si k vsakemu samoglasniku v besedi.

Ker je osnovana na slovenščini, sicer izhaja iz indoevropskih jezikov, a dejanski nastanek sisijščine beležimo z 10. januarjem 2016. Na območju Tehnološkega parka Ljubljana je bil tega dne spisan program, ki za vhodne podatke za vsakim samoglasnikom X vrine dvočrkovni zlog 'SI'. Pri testiranju so ga uporabili na poljubnih besedilih, s katerimi so bili prek spletne aplikacije v interakciji prvi uporabniki.

Primer rabe: Dosimesinasi pisikasi sisi osibstasijasi žesi osid 22. masijasi 1992. Alisi bosiš resigisistrisirasil pisikasi sisi dosimesinosi?

ZAPRI
Pravno obvestilo

Z brezplačnimi e-obvestili vas obveščamo o novostih na področju domen.

Pošiljatelj e-obvestil in upravljavec zbirke osebnih podatkov je Arnes, Register.si.

E-obvestila prejemate v skladu z Zakonom o elektronskih komunikacijah na osnovi vaše prijave na prejemanje e-obvestil na spletni strani www.imej.si, sodelovanja v nagradnih igrah, nakupa ali iz drugih pravnih naslovov, s katerimi je bilo dano prostovoljno soglasje.

ZAPRI